31 stycznia 2019 roku w naszej szkole odbyła się V edycja Konkursu Gastronomicznego dla uczniów szkół gimnazjalnych powiatu łańcuckiego. W bieżącym roku konkurs przebiegał pod hasłem „Desery w roli głównej”.
 Głównym celem konkursu było zainteresowanie gimnazjalistów tematyką zawodową oraz propagowanie zasad zdrowego odżywiania. Do konkursu zgłosili się uczniowie z Publicznego Gimnazjum w Dąbrówkach, Publicznego Gimnazjum w Rakszawie oraz Publicznego Gimnazjum w Woli Małej. W zmaganiach konkursowych uczestniczyły dwuosobowe zespoły gimnazjalistów. Konkurs przebiegał w dwóch etapach. I etap polegał na rozwiązywaniu testu jednokrotnego wyboru o tematyce związanej z hasłem konkursu. II etap – praktyczny, polegał na wykonaniu deseru, według opracowanej przez organizatorów receptury, z przygotowanych surowców na stanowiskach w pracowni gastronomicznej. Gimnazjaliści z dużym zainteresowaniem uczestniczyli w w/w etapach konkursu. Wiele emocji budził etap praktyczny, bowiem nasi goście rywalizowali w sporządzaniu sufletu pomarańczowego. Wszyscy wykazali się dużymi umiejętnościami kulinarnymi.
 Zarówno test jak i przebieg pracy oraz gotowe suflety oceniane były przez nauczycieli przedmiotów gastronomicznych ZSTG, w oparciu o szczegółowe kryteria oceniania.
 Wyniki konkursu ukształtowały się następująco:
  I miejsce - uczniowie z Publicznego Gimnazjum w Woli Małej,
  II miejsce – uczniowie z Publicznego Gimnazjum w Rakszawie,
  II miejsce – uczniowie z Publicznego Gimnazjum w Dąbrówkach.
  Uczestnicy konkursu otrzymali pamiątkowe dyplomy i nagrody rzeczowe. Na zakończenie wszyscy goście zostali zaproszeni na poczęstunek przygotowany przez naszych uczniów z klas gastronomicznych.
  Zwycięzcom gratulujemy !!!